Je tuin zomerklaar maken; 5 tips!

Je tuin zomerklaar maken; 5 tips!

Geplaatst door Sara op 08/05/20

Tip 1: heb je een gazon? Kijk dan eens goed naar het gras.

De kans is vrij groot dat wanneer je een gazon hebt dat het gras er waarschijnlijk wel eens groener en frisser bij heeft gestaan dan momenteel. Hoe zorg je ervoor dat je gazon er snel weer levendig uitziet zonder de hele lente en zomer te hoeven wachten?

  • - We beginnen met bemesten. Dit doe je het beste vroeg in het voorjaar zodat de grond in je tuin de tijd heeft om weer vruchtbaar te worden en bij te komen van de winter.
  • - Hierna gaan we het gras maaien. Zorg er wel voor dat het niet meer vriest (ook niet in de nacht) voordat je met de grasmaaier in de weer gaat. Dit om problemen te voorkomen.
  • - Zorg ervoor dat je het gras tot een lengte van ongeveer 3,5 tot 4,5 centimeter maait. Dit is ongeveer de ideale lengte om je gazon weer nieuw leven te kunnen inblazen.
  • - Geef je gazon een extra boost voeding door het gazon rond deze tijd nogmaals te bemesten. Zo zal je gras binnen no-time gegroeid zijn!

Geen zin om je gazon te onderhouden? Overweeg dan eens kunstgras.

Tip 2: onkruid verwijderen.

Sommig onkruid ziet er best wel gezellig en kleurrijk uit, maar toch is het het beste voor je beplanting in de tuin om alle onkruid weg te halen. Wanneer de temperatuur oploopt in de lente en zomer zal ook het onkruid uit de grond schieten. Als al het onkruid uit je tuin en tussen de bestrating is verwijderd wordt het een stuk makkelijker om alles bij te houden. Zo kan je het beste iedere keer wanneer onkruid de kop opsteekt, deze direct verwijderen. Dan voorkom je na een paar weken een hoop gezwoeg om weer alles te verwijderen! Voor tussen de planten zijn er ook diverse mogelijkheden om onkruid minder kans te geven zoals het plaatsen van mos en boomschors. Tussen de tegels wordt dat lastiger. Hier kun je gebruik maken van een milieuvriendelijk middel als bijvoorbeeld onkruidzout.

Onkruid verwijderen

Tip 3: knippen en snoeien

Veel heggen en struiken kun je het beste aan het einde van de zomer of in de herfst snoeien. Zo ook bijvoorbeeld fruitbomen. Maar wist je dat in de zomer snoeien ook zijn voordelen heeft? In de zomer snoeien voorkomt namelijk dat je planten, bomen of struiken snel gaan rotten. Dit komt doordat in de zomer je beplanting nog volop in de groei is en de afgeknipte takken sneller kunnen helen en door kunnen groeien. Bovendien hoef je deze bomen, planten of struiken in de herfst niet meer te snoeien en zorgt het er bovendien voor dat je beplanting minder kwetsbaar de winter ingaan omdat ze de tijd hebben om aan te sterken. Ga alleen niet snoeien wanneer je beplanting nog volop in de bloei staat, dat is natuurlijk zonde! Wacht even tot de bloeiperiode voorbij is en snoeien maar.

Tip 4: opruimen en schoonmaken

Je gazon staat er weer fris en netjes bij en het onkruid is verwijderd. Waarschijnlijk begin je pas later aan het snoeien dus gaan we tussendoor lekker even opruimen en schoonmaken zodat je zo meteen lekker kunt gaan zitten en genieten! Aan de slag dus. Pak de hark erbij of ga aan de slag met je tuinhandschoenen om losse bladeren en ander vuil tussen je planten en van het gazon weg te halen. Nadat je al het groen aangepakt hebt is het tijd om met de bezem in de weer te gaan. Zorg ervoor dat je bestrating weer vrij is van vuil, takken, bladeren en grond. Dat ruimt lekker op! Het gazon, tussen de planten en de bestrating in je tuin is weer aan kant. Misschien heb je wat aanslag of vuil op je bestrating gezien wat niet weg gaat met een bezem. Pak lekker een emmertje sop en een harde bezem of pak de hogedrukspuit erbij en ga even flink aan de schoonmaak. Neem ook gelijk even je tuinset en overige tuinmeubels mee. Zo dat is gedaan! Je tuin is weer helemaal netjes en schoon!

Lees ook: Wees zuinig op je tuinmeubels. Bescherm je tuinmeubelen met een beschermhoes voor de beste bescherming!

Tip 5: wat kale plekjes in de tuin of toe aan iets nieuws erbij?

Opfleuren maar! Je tuin ziet er weer geweldig uit, is lekker fris en klaar om van te genieten. Toch mis je iets. Misschien tijd voor een nieuwe plant of iets anders? Ga eens gezellig in het tuincentrum bij jou in de buurt rondsnuffelen. Daar vind je vast wel iets leuks om je tuin mee op te fleuren en helemaal compleet te maken! Alhoewel het in het voorjaar de beste tijd is om nieuwe planten te planten, is het in de zomer ook zeker mogelijk. Let er met warme dagen wel op dat een nieuwe plant (of boom of struik) nog korte wortels heeft welke nog niet helemaal in de grond gesetteld zijn zoals de overige beplanting in je tuin. Zorg er daarom voor dat de nieuwe planten voldoende water krijgen zodat ze niet uitdrogen! Als extraatje hieronder een aantal tips voor het besproeien van de beplanting in je tuin:

  • - Sproei niet te vaak en niet te veel en let op de plaatsing van je tuin in tegenoverstelling van de zon. Heb je een tuin op het zuiden? Dan heeft je beplanting uiteraard een stuk meer water nodig dan wanneer je een tuin hebt op het noorden.
  • - Zorg tijdens het besproeien voor dat de bladeren van je beplanting droog blijven wanneer de zon nog schijnt. Dit voorkomt dat de bladeren verbranden.
  • - Zorg ervoor dat de grond rondom en tussen de beplanting besproeid wordt, dit voorkomt scheve wortelgroei doordat de wortels aan slechts een kant water krijgen.
  • - Besproei de beplanting in je tuin in de vroege morgen of later in de avond. Zo heeft de beplanting voldoende tijd om het water volledig op te nemen voordat het te warm wordt.