Recept paella Valenciana met konijn en tuinbonen – De klassieker uit Spanje
Geplaatst door Sara op 07/06/19
Lees onze blogs voor handige paella tips!
- Hoe is paella ontstaan?
- Waarom paella bereiden op een gasbrander?
- Wat is een paella pan?
- Hoe kiest u de juist maat paella pan?
- Sofrito het geheime ingrediënt
Heeft paella uw interesse gewekt? Dat kan uiteraard! Maar als u meer wilt weten over herkomst van paella kunnen wij u erg aanraden om het programma op NPO van aardappeleters te bekijken. Hier gaat Joris Vermeer op zoek naar de echte paella in Valencia en onderzoekt daarbij de herkomst van alle ingrediënten. Bekijk hier de aflevering.
Heeft u het recept uitgeprobeerd? Wij zijn benieuwd naar uw mening! Onderaan de pagina kunt u een reactie achterlaten. U kunt onderaan de pagina ook het recept delen met uw vrienden.
Recept paella Valencia met konijn en tuinbonen – De klassieker uit Spanje Een klassieke paella zoals ze het in Valencia maken met echte Spaanse ingrediënten. Het lekkerste recept wat u ooit zult proeven.
Gerecht informatie
- Maaltijd: Hoofdgerecht
- Keuken: Spaans
- Preparatietijd: 30 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- Porties: 4 Personen
Godu benodigdheden
- 1 stuks Paella pan – zie webshop maat 36 cm = tot 2- 8 personen | maat 40 cm = is tot 6 – 12 personen
- 1 stuks Paella brander
- KOOP HIER: Garcima Complete set paella brander 40 cm met standaard en paella pan 50 cm – Tabarca | AANBIEDING
Slager / poelier / supermarkt benodigdheden
- - 1 heel Konijn In stukken gehakt
- - 1 stuks Grote ui snipperen
- - 2 tenen Knoflook in zijn geheel pletten
- - 2 tenen Knoflook fijn snipperen
- - 200 gram Tuinbonen
- - 1 bos Bladpeterselie fijn gehakt
- - 2 stuks Citroen In partjes snijden
- - 2 blaadjes Laurierblad
- - ½ theelepel Rasp van sinaasappel
- - ½ theelepel Paprikapoeder
- - ½ theelepel Currypoeder
- - ½ theelepel Gedroogde Rozemarijn Of verse rozemarijn (1 stronkje fijn hakken)
- - ½ theelepel Gedroogde Oregano Of verse Oregano (1 stronkje fijn hakken)
- - 1 stuk Gedroogd Spaans pepertje verpulveren tussen de vingers
- - scheut Olijfolie naar wens
- - ½ dl Cognac
- - Peper naar wens
- - Zout naar wens
- - 320 gram Paella rijst / arroz bomba 80 gr. p.p.
- - 1 zakjes Carmencita paella kruiden per 4 personen 1 zakje gebruiken
- - 125 gram Zwarte sofrito van gecarameliseerde ui (base de ceba)
- - 1 liter Natuurlijke caldo pollo / bouillon van kip 1 deel rijst, 3 delen vocht
- - 15 draadjes Saffraan
Volg het stappenplan voor dit overheerlijke gerecht:
- 1. Marineer het konijn met peper, zout, olie.
- 2. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit nu even de reepjes rode paprika voor de garnering. Haal deze uit de pan.
- 3. Bak vervolgens het konijn rondom bruin, voeg tijdens het bakken de twee geplette knoflooktenen. Niet te hard want anders brand het aan!
- 4. Zet de afzuigkap uit en schenk de cognac over de stukken konijn, steek aan en flambeer totdat de alcohol is opgebrand. Vervolgens nog 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes laten doorsudderen en haal dan de stukken konijn dan uit de pan en bewaar. De knoflooktenen kunnen naar de vuilnisbak.
- 5. Doe de gesnipperde ui en knoflook in de pan in dezelfde pan waar nog de overgebleven olie in zit waarin de konijn is gebakken. Voeg zo nodig een beetje olijfolie toe. Laat het geheel ongeveer 5 minuten fruiten, zodanig dat de ui niet aanbakt.
- 6. Voeg de rauwe verse tuinbonen toe en laat alles nog eens 10 minuten fruiten. Voeg dan de geraspte sinaasappelschil toe en laat alles nog 2-3 minuten fruiten.
- 7. Strooi de rijst uit over de inhoud van de pan en schep voorzichtig om. Laat de rijst zich goed vermengen met de overige ingrediënten in de pan. De rijstkorrels mogen lichtelijk aanbakken gedurende ongeveer 3 minuten. Het vuur staat middel-hoog tijdens deze stap van de bereiding.
- 8. Voeg de poeder van paprika toe, schep voorzichtig om en laat het geheel nog eens 3 minuten fruiten.
- 9. Schenk de bouillon over de ingrediënten, voeg de Carmencita paella kruiden, gedroogd Spaans pepertje, sofrito, saffraan, laurierblad, oregano en rozemarijn toe en breng het op hoog vuur aan de kook. Roer goed over de bodem zodat het niet aan de bodem gaat plakken. Voeg peper en zout toe naar wens.
- 10. Voeg de stukken konijn toe en meng voorzichtig alles door elkaar. Roer nogmaals goed over de bodem.
- 11. OP HET VUUR: Laat het gerecht nu 13 minuten rustig afgedekt met een deksel koken ZONDER TE ROEREN!
- 12. IN DE OVEN: Zet de pan vervolgens zonder te onderbreken 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De paella kookt in totaliteit maximaal 15 minuten. Bij 13 minuten zou het meeste vocht verdwenen moeten zijn. Wanneer dit eerder het geval is kun je nog een beetje water/bouillon toevoegen. Zet de grill die laatste 2 minuten op de hoogste stand waardoor er een ietwat gegratineerde bovenlaag (korstje) ontstaat die in Spanje socorrat wordt genoemd.
- 13. Na 13 minuten op het vuur of in de oven: Controleer of de rijst gaar is, Garneer de paella met citroen partjes en bestrooi de paella met de verse peterselie. Laat het gerecht nu nog 5 minuten rustig afgedekt staan voordat de maaltijd kan beginnen
- 14. De laatste stap is optioneel, maar wel zo leuk! Ben je nu klaar met je gerecht? Deel jouw kunstwerk via Facebook, WhatsApp, Pinterest en tag ons! De leukste foto maakt kans op een leuke verassing!
- 15. WIJ WENSEN U EEN HAPPY PAELLA MET DIT PAELLA RECEPT!
Bent u overtuigd van het paella recept?
In ons paella recept komen een aantal ingrediënten terug die niet of nauwelijks te krijgen zijn in Nederland, daarom importeren wij deze producten zelf uit Spanje. Wij hebben een pakket samengesteld waarmee u direct kunt starten, paella maken is op deze manier eenvoudig en uiterst smaakvol. In het pakket zit onder andere echte paella rijst / arroz bomba, natuurlijke bouillon (1 vis en 1 kip), paella kruiden en het geheime ingrediënt van Godu: sofrito. Probeer dit starterspakket met paella ingrediënten en proef het resultaat.
Foto's van blije klanten
Heeft u een vegetarische paella gemaakt en bent u daar trots op? Stuur de foto naar ons op en zetten deze foto op bij het recept. Zo kunnen wij meer mensen inspireren tot het maken van mooie vegetarische paella’s.