Maak vooral gebruik van producten zoals paella rijst/arroz bomba, sofrito en goede vis- en kippenbouillon want dit maakt werkelijk een wereld van verschil of de paella echt top is! De Spanjaarden maken paella altijd op een paella brander in een paella pan, dit zorgt voor een perfecte bereiding. Een brander kunt u net zoals een barbecue in de tuin eenvoudig gebruiken.
Heeft u het recept uitgeprobeerd? Wij zijn benieuwd naar uw mening! Onderaan de pagina kunt u een reactie achterlaten. U kunt onderaan de pagina ook het recept delen met uw vrienden.
Recept paella met dorade, gamba & mosselen. Bekijk hier het makkelijke recept voor paella met dorade, een heerlijk vis met een volle smaak, verse gamba’s en mosselen.
Gerecht informatie
- Maaltijd: Hoofdgerecht
- Keuken: Spaans
- Preparatietijd: 5-10 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- Porties: 4 Personen
Godu benodigdheden
- 1 stuks Paella pan – zie webshop maat 36 cm = tot 2- 8 personen | maat 40 cm = is tot 6 – 12 personen
- 1 stuks Paella brander

Supermarkt / visboer benodigdheden
- 3 stuks Dorade filet (ontgraat) door de helft snijden
- 8 stuks Gamba’s minimaal 2 p.p.
- 16 stuks Mosselen Spoelen
- 1 stuk Grote ui gesnipperd
- 2 tenen Knoflook gesnipperd
- ½ stuks Rode paprika in reepjes
- ½ stuks Rode paprika in blokjes snijden
- 1 stuks Groene paprika in blokjes snijden
- 1 bos Bladpeterselie gehakt
- ½ theelepel Gedroogde Oregano
- 2 stuks Citroen ontpit, in partjes gesneden
- Olijfolie naar eigen inzicht
- Peper naar eigen inzicht
- Zout naar eigen inzicht
- 320 (80 gr p.p.) gr Paella rijst / arroz bomba
- 1 zakje Carmencita paella kruiden
- 125 gr Zwarte sofrito van gecarameliseerde ui (base de ceba)
- 1 liter Natuurlijke caldo pescado / bouillon van vis
- 10 draadjes Saffraan
Volg het stappenplan voor dit overheerlijke gerecht:
- Snipper en snijd de ui, knoflook en de paprika’s
- Zet een hoge pan op het vuur en laat de pan heet worden. Doe er een scheutje olijfolie in als de pan warm is. Zodra de pan heet is doe je de mosselen in de pan en doe je de deksel er direct op en laat het geheel 1-4 minuten op hoog vuur stomen. Na 1-2 minuten zijn alle schelpen open en zet je direct het gas weer uit. Hierna doe je de mosselen in een brede bak zodat ze kunnen afkoelen. Zodra afgekoeld haal 50% van de lege schelpen uit de bak en gooi doe weg. De rest gebruik je voor garnering straks op de paella.
- Marineer de gamba’s met peper, zout, knoflook en olijfolie
- Marineer de inktvis ringen met peper, zout en olijfolie
- Snijd de filet van de dorade in twee stukken. Zodoende krijg je twee stukjes (totaal 6 stukjes), doe hier wat zout op.
- Maak een bakpan (bij voorkeur met anti aanbaklaag) pan heet en bak de dorade in een hete pan met olijfolie op de huid. Zodra de huid krokant is haal je de dorade uit de pan en leg je die apart.
- Zet de paella pan op het vuur en verhit olie in de en bak de gamba’s bruin. Haal ze uit de pan en leg apart.
- Bak vervolgens de rode paprika reepjes aan. Haal ze uit de pan en leg apart.
- Bak de inktvis ringen aan en schuif het naar de rand van de pan
- Voeg de ui, knoflook en de blokjes paprika groen en rood toe en fruit deze ongeveer 5 minuten
- Schenk de bouillon in de pan en voeg de carmencita paellakruiden, verpulverd rood Spaans pepertje, saffraan en de sofrito toe. Breng aan de kook
- Voeg de rijst toe zodra het geheel kookt en breng het weer aan de kook.
- Laat de paella op matig vuur 13 minuten afgedekt staan. NIET MEER ROEREN!
- Decoreer de paella na 13 minuten met de dorade, gamba’s, rode paprika reepjes en de mosselen en laat daarna nogmaals 3 minuten koken.
- Zet het vuur uit en decoreer de paella met citroen en peterselie. Laat daarna nog 5 minuten afgedekt rusten.
- De laatste stap is optioneel, maar wel zo leuk! Ben je nu klaar met je gerecht? Deel jouw kunstwerk via Facebook, WhatsApp, Pinterest en tag ons! De leukste foto maakt kans op een leuke verassing!
- WIJ WENSEN U EEN HAPPY PAELLA MET DIT PAELLA RECEPT!
Bomba rijst is een hoogwaardig soort rijst die minder snel doorkookt en zacht wordt en daardoor een soort van “al dente” blijft waardoor deze rijst zeker de beste keuze is voor paellagerechten.
Socorrat is het “aanbaksel”, zeg maar het korstje dat ontstaat door het aangebakken/gratineren van het laatste vocht aan de zijkanten en bodem van de pan en wordt zéér gewaardeerd door vele paellaliefhebbers.
Citroen op tafel of de partjes in de paella gestoken of aan de rand van de paella pan. Niet alleen ter decoratie maar ook om over de paella (naar persoonlijke smaak) uit te persen.
