Hoe een inbouwbrander plaatsen in een eettafel. Maak zelf je vuurtafel!

Hoe een inbouwbrander plaatsen in een eettafel. Maak zelf je vuurtafel!

Geplaatst door Sara op 03/12/18

Wat is een inbouwbrander?

Een inbouwbrander zet gas om in een vlam. De inbouwbranders van Godu voldoen aan de strengste veiligheidseisen en zijn CE-gekeurd. Het is verstandig om een complete inbouwbrander aan te schaffen, dan weet je zeker dat het voldoet aan alle strenge veiligheidseisen. We raden af om zelf aan de slag te gaan om een inbouwbrander te maken. Je moet dan echt verstand hebben van gas. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben. De vlammen kunnen inslaan, de gasslang kan smelten, of gaslekken kunnen ontstaan. Er moet ook altijd een beveiliging worden ingebouwd.

inbouwbrander

Soorten inbouwbranders en de verschillen

Welke inbouwbrander je kiest is natuurlijk geheel afhankelijk van de stijl, grootte en vorm van jouw tafel, maar ook van jouw tuin. Er zijn diverse soorten inbouwbrander. We hebben diverse merken in het assortiment, Happy Cocooning, Cosi Fires of de Burni Brann. Ze hebben vierkante en rechthoekige inbouwbranders, beide in een grotere en in een kleinere variant. Er zijn losse inbouwbranders verkrijgbaar, maar ook een superset, waarbij je alles wat je nodig hebt in één keer in huis haalt voor een voordelige prijs.

De voordelen van een inbouw gasbrander

Je kunt kiezen voor een vuurtafel, vuurkorf of tuinkachel die op hout gestookt wordt. Vuurtafels die werken op gas heeft een aantal voordelen ten opzichte van een op hout gestookte kachel.

Je kunt veel eerder en langer genieten van een lekker vuurtje. Het is sneller mogelijk om even een gasbrander aan te steken, dan een houtvuurtje aan te maken.

Even vijf minuten genieten van een vlammetje? Ook dat kan heel makkelijk met een gasbrander. Het enige wat je hoeft te doen is de brander aan te zetten. Bij een vuurkorf met hout doe je daar veel langer over en steek je niet voor eventjes aan

Andersom is dat ook het geval. Je draait bij een gasbrander de knop uit en er is geen vuur mee. Bij een houtkorf moet je het vuur doven en kun je niet gaan slapen voordat het vuurtje helemaal uit is.

Je kunt een inbouwhaard afsluiten met een deksel en de tafel daarna als ‘gewone’ tafel gebruiken.

Er ontstaat geen hinderlijke rook, asvorming of een doordringende houtgeur. Ook wel zo fijn voor je buren.

Je kunt de vuurtafel ook op een veranda of onder een afdakje zetten.

Door de lavastenen of keramische houtblokken creëer je toch een sfeervol tafereeltje.

Hoe plaats je een inbouwhaard in een tafel?

Een inbouwbrander in je eigen tafel plaatsen is heel simpel. Kies als eerste een inbouwbrander uit en schaf deze aan. Heb je een rechthoekige tafel, dan past een rechthoekige inbouwbrander vaak beter bij je tafel. Hetzelfde geldt voor een vierkante tafel; dan kun je het beste een vierkante inbouwbrander nemen. Zowel de vierkante als de rechthoekige inbouwbrander is verkrijgbaar in een groot model en in een klein model.

Er wordt standaard een mal bijgeleverd die ter grootte van de inbouwbrander is. Zo kun je makkelijk de mal overtrekken op je tafel en het gat eruit zagen. Zo haal je exact het juiste stuk eruit. Het zou natuurlijk zonde zijn als je een net te groot gat hebt gezaagd, en de brander niet past. Het allermooiste zou zijn als je aan de onderkant van de tafel nog iets weet te creëren waarin je de gasfles kunt plaatsen zodat deze op het zicht staat. Let er dan wel op dat je nog een deurtje erin maakt, zodat je ook op een eenvoudige manier de gasfles kan verwisselen.

Daarnaast is het ook handig om het stuk wat je eruit zaagt passend te houden. Als je wilt kun je dit stuk hout weer terugplaatsen in het gat op het moment je de brander niet gebruikt. Daardoor ontstaat er weer een volledige tuintafel, en dat kan soms ook wel eens makkelijk zijn.

vuurtafel inbouw

Een glazen ombouw

Een glazen ombouw is een accessoire die apart verkrijgbaar is, maar speciaal op maat gemaakt is voor de inbouwbranders. Het hittebestendige glas zorgt ervoor dat de wind geen invloed krijgt op het vlammenspel. Daarnaast is het ook een stuk veiliger voor als er ook nog kinderen rondlopen die alles graag willen voelen met hun handjes. Een glazen ombouw heeft nog als voordeel dat je minder gas gebruikt en daarmee dus flink wat gas bespaart. Ook beschermt je gasbrander zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Een ombouw brengt je dus niet alleen een stuk veiligheid, je verdient het ook nog terug. Afhankelijk van de inbouwbrander sluit daar ook het juiste formaat glasombouw aan.

glazen ombouw vuurtafel

Andere toepassingen

Vaak is het in de zomer veel te warm om de vuurhaard te laten branden. Je hebt veel liever een koud drankje bij de extreme warmte van de zomer. Als extra accessoire kun je een zeer fraaie wijnkoeler plaatsen in hetzelfde gat als waar normaal de inbouwbrander zit. Jouw fles wijn, biertje of drankje blijft zo heerlijk koel. Er wordt standaard een deksel bijgeleverd. Wil je bijvoorbeeld eens lekker buiten eten en je hebt de hele tafel nodig om als je etenswaren uit te stallen? Dan kun je de wijnkoeler afdekken en zo ontstaat er weer een volledige tafel. Er zijn twee soorten wijnkoelers om in te bouwen. U kunt kiezen uit een vierkante inbouw wijnkoeler van Happy Cocooning of een rechthoek inbouw wijnkoeler van Happy Cocooning. Afhankelijk van de inbouwbrander die u kiest maakt u ook direct de keuze welke inbouw wijnkoeler geschikt is.

vuurtafel ald drankkoeler