Een nieuwe grote plantenbak? Zo vul je deze!
Geplaatst door Sara op 10/03/20
Plantenbak buiten
Het is natuurlijk jammer als je planten bij de eerste flinke regenbui verdrinken. Gelukkig is dit heel makkelijk te voorkomen. Plantenbakken die buiten staan moeten zijn voorzien van afvoergaten in de bodem. Als de bloembak geen afvoergaten heeft, boor dan zelf even een gat in de bodem zodat het teveel aan water er zonder problemen uit kan stromen.
Aan de slag!
Om een bloembak te vullen heb je nodig:
- Hydrokorrels
- Kwekerspotgrond
- Eventueel een overlooppijpje
Grote plantenbak kopen?
Hieronder vindt je een selectie van de meest verkochte grote plantenbakken uit ons ruimte assortiment.
- ✅ Geef je tuin of balkon een luxe en moderne look
- ✅ Hoogwaardig polyester en vorstbestendig
- ✅ Gemakkelijk te verplaatsen
- ✅ 5 jaar garantie
- ✅ Geef je tuin of balkon een luxe en moderne look
- ✅ Hoogwaardig polyester en vorstbestendig
- ✅ Gemakkelijk te verplaatsen
- ✅ 5 jaar garantie
- ✅ Geef je tuin of balkon een luxe en moderne look
- ✅ Hoogwaardig polyester en vorstbestendig
- ✅ Gemakkelijk te verplaatsen
- ✅ 5 jaar garantie
Stap 1: Wat is de functie van hydrokorrels?
Om wortelrot te voorkomen is het belangrijk dat er geen problemen zijn met de afwatering. Daarom zijn hydrokorrels zo belangrijk. Hydrokorrels zijn kleine bolletjes van klei die vocht vasthouden en daarmee de afwatering verbeteren. Tijdens het productieproces worden de korrels verhit waardoor er belletjes in de klei ontstaan. Hierdoor zijn deze poreuze bolletjes perfect om onderin de grote aluminium, houten, cortenstalen of polyester plantenbak zuurstof en vocht vast te houden. Als je alleen potgrond in je nieuwe plantenbak doet, dan bestaat de kans dat het water niet goed kan wegstromen en er wortelrot ontstaat.
Voordat je begint met het inrichten van de plantenbak, is het verstandig om de korrels grondig af te spoelen met lauw water. Als je deze stap overslaat loop je het risico dat het stof van de kleikorrels problemen gaan veroorzaken in je afwateringssysteem en je planten alsnog onder water komen te staan. Dat wil je niet! Neem dus even goed te tijd voor deze eerste stap. Vul hierna ongeveer ¼ deel van de hardhouten, polyester of cortenstalen plantenbak met hydrokorrels.
Extra tip: Plantenbak vullen met piepschuim
Een veelgehoorde tip is om je grote plantenbak te vullen met piepschuim voordat je je er potgrond in doet. Piepschuim is licht van gewicht, waardoor de plantenbak makkelijker te verplaatsen is. Ook als deze gevuld is. Een ander voordeel daarvan is, is dat je minder potgrond hoeft te gebruiken wat jou weer kosten bespaart. Voordat je de plantenbak vult met piepschuim, kun je grote stukken het beste eerst in kleinere stukken breken. Of gebruik piepschuim opvulchips om de onderste helft van de grote bloembak te vullen.
Stap 2: Grote bloembak vullen met kwekerspotgrond
Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor je nieuwe planten zorgen. Het is daarom goed om voor kwekerpotgrond van hoge kwaliteit te kiezen in plaats van goedkope potgrond. Deze kwekerspotgrond is van de hoogste kwaliteit en rijk aan natuurlijke vitamines en mineralen. Ook bevat het genoeg voedingsstoffen voor 150 dagen. Deze uitgebalanceerde grond zorgt voor gezonde en sterke planten die wel tegen een stootje kunnen. Na deze periode kun je af en toe wat voeding aan het water toevoegen. Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft. Als je het leuk vindt, kun je ter decoratie nog een handje hydrokorrels rondom de plant leggen.
Plantenbakken koop je bij Godu.nl
Voor binnen of buiten: plantenbakken zijn er in allerlei soorten, vormen en maten. Hierdoor kan er goed gecombineerd worden en kan iedere tuin, terras of woonkamer omgetoverd worden tot een prachtige stukje natuur.